Nieuws

Zichtbaar: 19

Artikel Brabants Dagblad: De Zusters Franciscanessen maken zich op voor verhuizing naar Fioretti

Gepubliceerd op 05 maart 2024

De Zusters Franciscanessen maken zich op voor hun nieuwe en laatste verhuizing. Ze gaan terug naar moederdorp Veghel. Daar nemen ze hun intrek in het gloednieuwe appartementengebouw Fioretti. ,,Het ziet er fantastisch uit”, zegt overste Gerda.

Vol tevredenheid ziet zuster Gerda van Gogh hoe het nieuwe gebouw is verrezen. De kleurstelling, het uitzicht, de combinatie met de oude gebouwen in de omgeving, stuk voor stuk is ze er zeer over te spreken. In de maand mei, zo is de verwachting, keren de zusters terug naar de historische plek in het centrum van Veghel waar de congregatie in de 19de eeuw het licht zag. Lees hier verder.

36 appartementen voor zusters en andere belangstellenden
Achter het voormalige klooster van de Zusters Franciscanessen zijn 36 appartementen gerealiseerd voor zusters en andere belangstellenden, waar zorg en aandacht voor elkaar vanzelfsprekend zijn: samen leven, samen zorgen. Dit komt voort uit het gedachtegoed van de Zusters Franciscanessen van Veghel die eveneens in Fioretti wonen.

De opzet van Fioretti is speciaal gericht op zelfstandig wonende bewoners met een zorgindicatie, die zich aangesproken voelen door deze manier van elkaar ondersteunen. Bewoners en mantelzorgers samen zorgen ervoor dat niemand zich eenzaam hoeft te voelen in Fioretti. Er is bovendien dag en nacht een aanspreekpunt in huis voor als het nodig is.

Meer weten over wonen in Fioretti?
Klik hierLees verder

Brabants Dagblad: Anna Hospice bestaat vijf jaar. 'In het hospice wordt ook veel gelachen, dat is belangrijk'

Gepubliceerd op 01 februari 2024

Toen duidelijk was dat ze niet beter kon worden, wilde de 84-jarige Annie van Kaathoven-Persons het liefst thuis in haar huis in Schijndel overlijden. Toen dat niet meer kon, bleek Anna Hospice in Wijbosch een behaaglijk alternatief. "Het klinkt heel dubbel, maar het was fantastisch daar", zegt zoon Ron van Kaathoven.

In het Brabants Dagblad doet Ron zijn verhaal.

Angelique de Kruif, specialist ouderengeneeskunde, en Anke Verweijen, verpleegkundig specialist, vertellen over hun werk in Anna Hospice.

Klik hier voor het volledige artikel.
 
 
 
 
Lees verder

Kerstmarkt de Schakel schenkt warmte en hoop

Gepubliceerd op 25 januari 2024

Op 10 januari werd in de Schakel in Wijbosch € 500 overhandigd aan Anne-Marie Dangé, van team Welzijn van St. Barbara en mede-coördinator van de Ontmoeting. Het bedrag is verdiend op de kerstmarkt van afgelopen december.

We zijn ontzettend blij met dit mooie bedrag en hartelijk dank aan iedereen die hieraan heeft bijgedragen! We gaan hiervan een leuke activiteit organiseren voor zowel de bewoners van St. Barbara als de gasten van de Ontmoeting.

Publicatie in De Mooi Schijndel Krant week 3

Lees verder

Feestelijk jubileum Anna Hospice in Wijbosch

Gepubliceerd op 15 januari 2024

Op 7 januari jl. bestond Anna Hospice 5 jaar. Dat was reden voor een klein feestje. Er was die dag een gezellig samenzijn met medewerkers en vrijwilligers en met de gasten voor wie het mogelijk was en hun familie. Will Jonkers, de Schijndelse troubadour, trad op met zijn gitaar en liedjes.

Op vrijdag 12 januari was het jubileumsymposium. In een volle kapel spraken medewerkers en een vrijwilliger zorgprofessionals van verschillende disciplines en organisaties toe over hun ervaringen de afgelopen 5 jaar, opgeluisterd door een prachtig gedicht. Er was een moment van stilte voor de 222 gasten die in deze afgelopen tijd in het hospice verbleven. Ron van Kaathoven vertelde als zoon van een van de gasten over het verschil dat Anna Hospice en haar medewerkers en vrijwilligers hebben gemaakt tijdens de laatste fase van het leven van zijn moeder. Dit maakte diepe indruk. Lees verder

Anna Hospice bestaat vijf jaar

Gepubliceerd op 02 januari 2024

‘We hebben verdriet gehad, maar ook veel gelachen’

WIJBOSCH – Weinig mensen praten er graag over, maar voor iedereen nadert ooit het einde. Als we het allemaal voor het kiezen hadden, zouden de meesten van ons het liefst thuis sterven, omringd door dierbaren. Maar soms kan dat niet, al is het maar omdat de omgeving niet de benodigde zorg kan leveren. Anna Hospice in Wijbosch, dat vijf jaar bestaat, kan in zo’n situatie uitkomst bieden. “Het was moeilijk om ons mam hierheen te brengen. Maar ze heeft hier een hele mooie tijd gehad. Dit was wat ze wilde”, zegt Joyce Schevers over de laatste weken van ‘ons mam’.

Anna Hospice biedt tegenwoordig plek aan vijf gasten. Mensen die achttien jaar of ouder zijn, ongeneeslijk ziek zijn en een levensverwachting hebben van minder dan drie maanden. Aan hen wil het hospice zorg bieden in een omgeving die zoveel mogelijk op het leven thuis lijkt. En dat voor mensen van elke achtergrond. Lees verder

Laverhof zet leefcirkels in; meer vrijheid voor mensen met dementie

Gepubliceerd op 18 december 2023

Laverhof biedt menswaardige zorg aan ouderen en kwetsbare mensen. Dat doen we respectvol en met aandacht, samen met familie, vrienden en vrijwilligers. We weten hoe ouderen en kwetsbare mensen ondersteund kunnen worden zodat zij zoveel mogelijk zelfstandig vorm kunnen geven aan hun leven. Als onderdeel van de gemeenschap. Laverhof blijft steeds zien wat wél kan. Dankzij de inzet van techniek, kan er steeds meer. Zo kunnen mensen met dementie die op een gesloten afdeling wonen meer vrijheid krijgen door de inzet van leefcirkels. Laverhof is momenteel bezig met de voorbereidingen. We starten 30 januari 2024 met deze nieuwe zorgtechnologie. Lees verder

Zelf oogdruppelen, wij helpen u graag

Gepubliceerd op 01 november 2023

Het aantal mensen dat thuiszorg vraagt groeit. Tegelijk neemt het aantal zorgverleners af. Daarnaast willen mensen zolang mogelijk zelfstandig blijven. Met slimme zorg kan dat ook steeds beter. Vanuit de regio Noordoost-Brabant kijken zorginstellingen samen hoe we zorg anders kunnen organiseren

Oogdruppelen
De zorghandeling oogdruppelen is een voorbeeld van zorg, die anders kan. Waar cliënten nu vaak thuis wachten tot een zorgverlener hun ogen komt druppelen, kunnen zij dit ook zelf doen. Op een moment dat dit hen uitkomt. Er zijn diverse hulpmiddelen beschikbaar, bijvoorbeeld een druppelbril. 

Vanaf 1 november 2023 start het proces om oogdruppelen anders te organiseren. Het is dan geen zorgtaak meer van zorgverleners, maar van cliënten zelf. Kunnen cliënten niet zelf oogdruppelen vanwege (medische) redenen, dan bekijken we of familie of vrienden hierin kunnen helpen. Lukt dit niet, dan blijven onze zorgverleners deze cliënten uiteraard helpen.

Op deze website leest u meer informatie over het zelf oogdruppelen Lees verder

Geriatrische revalidatiezorg bij Laverhof

Gepubliceerd op 31 oktober 2023

‘Vertrouwen dat ik thuis weer kan functioneren’

SCHIJNDEL – Het gebeurt veel ouderen. Ze ondergaan een ingrijpende operatie in het ziekenhuis. Daarna kunnen de artsen daar weinig meer doen, maar is de patiënt nog niet klaar om thuis te functioneren. Laverhof biedt de mogelijkheid aan ouderen om daar te revalideren. “Ik ben heel blij dat ik hiervoor gekozen heb”, zegt de 67-jarige Marthy van den Akker uit Sint-Oedenrode.

Marthy lag vijf weken in het ziekenhuis en onderging daar een beenamputatie. Toen ze werd ontslagen, was ze bepaald niet in staat om naar huis te gaan. Ze moest eerst revalideren. “In het ziekenhuis werden Eindhoven en Tilburg genoemd”, vertelt ze. “Dat leek me erg massaal en te ver weg. Van anderen had ik goede verhalen over Laverhof in Schijndel gehoord. Bovendien is dat voor mijn man een stuk dichterbij. Gelukkig kon ik er terecht.” Lees verder

Zorgrobot Tessa helpt cliënten om weer zelfstandiger te worden

Gepubliceerd op 30 oktober 2023

Afgelopen week hebben alle thuiszorgteams van Laverhof kennisgemaakt met zorgrobot Tessa. Zorgrobot Tessa is een robot met het uiterlijk van een bloempot en zij kan onze cliënten helpen in het dagelijks leven.

Hoe doet Tessa dat? Tessa kan op vooraf ingestelde tijden een boodschap uitspreken en iemand er zo aan herinneren om een activiteit te doen. Zo kan ze goed helpen door de cliënt eraan te herinneren de medicatie in te nemen of door alvast aan te geven dat de thuiszorg komt. Ook kan familie voordat ze op de koffie komt, een berichtje naar Tessa sturen die dat vervolgens aan de cliënt laat weten. Met deze nieuwe zorgtechnologie helpen wij cliënten om weer wat zelfstandiger te worden, wat voor iedereen fijn is!

Na de kennismaking gingen de thuiszorgteams met de leverancier in gesprek om de inzet van Tessa bij cliënten zo goed mogelijk te laten verlopen. In de komende tijd wordt iedereen geschoold in alles wat Tessa kan en waar zij goed bij kan ondersteunen. Hierna kan Tessa grootschalig worden ingezet.

Bent u benieuwd naar Tessa?
Neem dan vooral contact op met uw wijkverpleegkundige. Zij kan u verder helpen met al uw vragen.
Lees verder

5 jaar Anna Hospice

Gepubliceerd op 24 oktober 2023

Anna Hospice in Wijbosch staat op het punt een mijlpaal te bereiken: het 5-jarig jubileum in januari 2024. Deze 5 jaar vertegenwoordigen een periode waarin Anna Hospice het verschil heeft gemaakt in het leven van velen die zorg en ondersteuning nodig hadden tijdens de laatste dagen van hun leven.  Lees verder

Nieuwe mogelijkheid zorg op maat Laverhof

Gepubliceerd op 19 september 2023

Langer zelfstandig thuis wonen dankzij Volledig Pakket Thuis

Veel mensen willen tegenwoordig zo lang mogelijk thuis blijven wonen. En dat betekent dat we in geval van een aandoening zorg aan huis nodig hebben. Sinds kort levert Laverhof het Volledig Pakket Thuis (VPT). Dit biedt dezelfde soort zorg en ondersteuning als die in het verpleeghuis wordt gegeven, maar dan in de situatie dat cliënten thuis (blijven) wonen. Daarmee is het mogelijk om extra zorg thuis te krijgen, waardoor ook mantelzorgers ontlast worden, het daardoor langer vol kunnen houden en de cliënt dus langer thuis kan blijven wonen.

Mensen die met dementie of een andere langdurige aandoening zorg aan huis krijgen, zijn aangewezen op de Wet Langdurige Zorg. “Maar met het Volledig Pakket Thuis is een andere manier van verzilvering mogelijk. Het belangrijkste is dat we met VPT meer mogelijkheden hebben om zorg en ondersteuning ‘op maat’ te bieden, zodat we zorg in kunnen zetten die aansluit bij de behoefte van de cliënt”, leggen wijkverpleegkundigen Lobke van der Zanden en Bianca van Osch uit. “Daardoor kan verhuizen naar een verpleeghuis langer uitgesteld worden of zelfs helemaal worden voorkomen.” En dat klinkt veel cliënten als muziek in de oren. Tenslotte blijven ze graag langer thuis, in een vertrouwde en veilige omgeving. Bovendien is verhuizen naar een verpleeghuis tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Lees verder

Regionaal Coördinatiepunt kortdurende zorg Noordoost Brabant operationeel

Gepubliceerd op 18 september 2023

Sinds 1 september is er voor verwijzers in de regio Noordoost Brabant één Regionaal Coördinatiepunt (RCP) waar zij patiënten kunnen aanmelden die  kortdurende nodig hebben. Ze hoeven niet meer zelf contact op te nemen met de klantenservice van elke aangesloten VVT organisatie (te weten BrabantZorg, Sint Jozefoord, Laverhof, van Neynsel, Vivent en Zorggroep Elde Maasduinen). 

Het Regionaal Coördinatiepunt bemiddelt patiënten die kortdurende zorg nodig hebben, bijvoorbeeld omdat ze na een ziekenhuisopname nog niet direct naar huis kunnen en eerst tijdelijk elders moeten verblijven, eerst nog moeten revalideren of omdat ze niet meer veilig thuis kunnen wonen.

Het Regionaal Coördinatiepunt is zeven dagen in de week 24 uur per dag bereikbaar. Alle kortdurende zorgproducten zoals: GRZ, crisis, ELV hoog complex, laag complex en palliatief worden sinds 1 september gezamenlijk georganiseerd en gecoördineerd. Dit om cliënten snel en efficiënt de meest passende zorg aan te kunnen bieden. 

Dankzij deze mooie samenwerking hoeven verwijzers niet meer zelf contact op te nemen met de afdeling zorgbemiddeling en cliënt advies van de aangesloten VVT organisaties. Eén digitale aanvraag of een belletje naar het Regionale Coördinatiepunt is vaak al genoeg voor de medewerkers van het RCP om op zoek te gaan naar een geschikt en beschikbaar bed bij één van de VVT-organisaties.  

Met name voor huisartsen en medewerkers van het transferbureau in het ziekenhuis levert dit veel tijdswinst op. Waar ze voorheen tal van telefoontjes naar de klantenservice van elke afzonderlijke organisatie moesten plegen om een patiënt aan een goede plek te helpen, hoeven ze nog maar één handeling te doen. Het RCP heeft een compleet beeld van de geschikte en beschikbare bedden. Ook medewerkers van de spoedeisende hulp in ziekenhuizen en huisartsenposten zullen hier in de toekomst profijt van hebben. 

Meer informatie
Meer informatie over het Regionaal Coördinatiepunt is te vinden op www.iedereenzorgt.nl/rcp

Iedereenzorgt
Het Regionaal Coördinatiepunt (RCP) is een mooi resultaat van het regioprogramma ‘Iedereen zorgt’ van het samenwerkingsverband VVT-Noordoost Brabant. Elf VVT-organisaties uit Noordoost Brabant deel, te weten BrabantZorg, Laverhof, Annenborch, Pantein, Santé Partners, Sint Anna Boxmeer, Sint Jozefoord, Van Neynsel, Vivent, Vughterstede, Zorggroep Elde Maasduinen en Zorgstichting ’t Heem hebben samen deze regiovisie opgesteld. 

Dit omdat we allemaal weten dat de uitdagingen in de ouderenzorg enorm zijn, als gevolg van de stijgende zorgvraag door vergrijzing en een groeiend tekort aan personeel en middelen. Met de regiovisie schetsen de organisaties een toekomstbeeld waarin ‘Iedereen zorgt’. De regiovisie is opgedeeld in zes thema’s: vitale burgers en cliënten, aantrekkelijk werken, samen anders organiseren, digitalisering & data en duurzaamheid.

Meer weten? Kijk op www.iedereenzorgt.nl.

  Lees verder

Regionaal Coördinatiepunt (RCP): sneller de juiste plaats voor de patiënt

Gepubliceerd op 14 augustus 2023

Op 1 september 2023 start het Regionaal Coördinatiepunt (RCP). Dit RCP is 24 uur per dag en zeven dagen in de week bereikbaar voor aanmeldingen voor kortdurende zorg. Zes zorgorganisaties bieden zo samen één loket voor ziekenhuizen en huisartsen. De medewerkers adviseren de verwijzers over welk type bed bij welke organisatie het best passend én beschikbaar is. Er kan op deze manier sneller geplaatst worden. 

Samenwerking
Het RCP is een samenwerking van zorgorganisaties BrabantZorg, Sint Jozefoord, Laverhof, Van Neynsel, Vivent en Zorggroep Elde Maasduinen. Het is bedoeld voor kortdurende zorg (geriatrische revalidatie, Eerstelijns Verblijf en Crisis) van de zes organisaties. 

Voordelen
Verwijzers hebben één aanspreekpunt voor hun aanmelding. Het RCP heeft inzicht in alle beschikbare bedden. De triage vindt bovendien centraal plaats in het RCP. Daardoor is er een goed overzicht in de mogelijkheden en kan de patiënt snel op de juiste plek geplaatst worden.  

Meer informatie
www.iedereenzorgt.nl/rcp, tel. 085 - 401 54 45, beide toegankelijk vanaf 1 september.

Iedereen Zorgt
Het RCP is één van de initiatieven die voortkomt uit Iedereen zorgt. Een samenwerking tussen alle zorgorganisaties in de ouderenzorg in de regio Noord-Oost Brabant. Zij werken samen aan toekomstbestendige ouderenzorg. Aanleiding hiervoor zijn de uitdagingen in de ouderenzorg door de stijgende zorgvraag door vergrijzing en een groeiend tekort aan personeel en middelen.  Lees verder

Kamperen bij Laverhof

Gepubliceerd op 04 juli 2023

Het is nog vroeg, maar Laverhof is al in vakantiestemming. Afgelopen weekend kwamen (klein)kinderen van bewoners en medewerkers logeren bij St. Barbara, het Mgr. Bekkershuis en Cunera | De Bongerd. In een tent nog wel en wat een feest was dat!

Er was een springkussen, kinderen konden geschminkt worden en er waren diverse spelletjes die samen met de bewoners gespeeld konden worden. Voor de bewoners bracht de camping van Laverhof wat leven in de brouwerij.  Lees verder

Zorgrobot Tessa geeft weer vertrouwen in eigen kunnen

Gepubliceerd op 30 maart 2023

Mensen blijven steeds langer thuis wonen. Medewerkers van Laverhof  bieden hierbij zorg en ondersteuning. Dit doen ze samen met de familie en hun sociale netwerk van vrienden en bekenden. Soms kan technologie hierbij helpen. Een voorbeeld hiervan is zorgrobot Tessa. Op dit moment onderzoeken we of zij van betekenis kan zijn voor thuiswonende ouderen. Tessa begeleidt mevrouw Tiny van der Aa bij haar dagelijkse taken. We spraken met mevrouw Van der Aa, haar nichtje en mantelzorger Babs en Lobke van der Zanden, wijkverpleegkundige bij Laverhof, over hun ervaring met de inzet van Tessa.  Lees verder

Elk dorp kent ze: mensen die iets bijzonders doen voor de gemeenschap

Gepubliceerd op 20 maart 2023

Elk dorp kent ze: mensen die iets bijzonders doen voor de gemeenschap. Zo ook Jack Van Zutphen uit Wijbosch.

Jack vertelt in het Algemeen Dagblad enthousiast over mensen met elkaar verbinden en samenwerken. En zoals Jack in het artikel al zegt, hier worden wij blij van.

Een mooie samenwerking!
Lees verder

Nieuw lid raad van toezicht voor Laverhof

Gepubliceerd op 01 januari 2023

Ellen Knippers is per 1 januari 2023 toegetreden tot de raad van toezicht van Laverhof. Ze volgt Yolande Kuin op, die vanwege het verstrijken van haar tweede termijn afzwaait als lid raad van toezicht.  

Ellen Knippers is senior adviseur zorg bij Koninklijke Kentalis, een organisatie die onderzoek, zorg en onderwijs biedt aan mensen met beperkingen in horen en communiceren. Eerder was zij bestuurssecretaris bij de GGzE en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven.

Zij is tevens lid van de raad van toezicht van Farent in Den Bosch.

  Lees verder

Schijndels hospice viert vierjarig bestaan

Gepubliceerd op 31 december 2022

Anna Hospice, het hospice van Laverhof in Wijbosch, viert op 7 januari haar vierjarig bestaan. Een hospice dat voelt als een warm bad en waar iedereen terecht kan met een levensverwachting van minder dan drie maanden. ‘Het verdriet van het verschrikkelijke nieuws kun je niet wegnemen, maar je kunt naasten ontzorgen en de laatste wensen van mensen vervullen.’

Het hospice groeide in de afgelopen vier jaar uit van drie naar vijf bedden. Petra van de Wetering is één van de 25 vrijwilligers die helpt binnen het hospice. “Je doet dit werk om mensen te helpen en een glimlach te geven. Er is geen dag hetzelfde.” Ongeneeslijk zieke mensen gaan naar een hospice om daar de laatste periode van hun leven door te brengen. Toch is er niet alleen maar verdriet in het hospice. Er zijn ook geluksmomentjes. Van de Wetering: “Een vrouw zei laatst eens ‘ik wil graag friet met een frikandel speciaal, kan dat?’ Alles kan hier geregeld worden. Het moet voor de gasten en de bezoekers voelen als een warm bad in een veilige, vertrouwde huiskamersfeer.” Lees verder

Wijkverpleging bij Laverhof: ‘Samen leven, samen zorgen’

Gepubliceerd op 22 december 2022

Langer zelfstandig thuis blijven wonen of juist eerder naar huis vanuit het ziekenhuis of een revalidatieafdeling: dat is waar de wijkverpleegkundigen van Laverhof bij ondersteunen. Ze geven aan huis passende zorg, waarbij vooral oog is voor de mens en zijn welzijn.

De mens en zijn mogelijkheden staan centraal bij de wijkverpleegkundige hulp van Laverhof. Wijkverpleegkundige Lobke van der Zanden: “We gaan altijd uit van de hulpvraag van een cliënt en stellen centraal wat iemand nog kan. Ons doel is dat mensen met deskundige zorg zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Samen bespreken we wat we voor iemand kunnen betekenen. Juist dat maakt ons werk zo boeiend en mooi. We zijn er voor iedereen die thuis verpleegkundige zorg nodig heeft. Dus óók voor jongere mensen die bijvoorbeeld eerder ontslagen kunnen worden uit het ziekenhuis, omdat wij thuis de wondzorg overnemen. Ook ondersteunen we aan huis mensen van alle leeftijden met een beperking of chronische ziekte.” Lees verder

Zichtbaar: 19

PREZO-keurmerk

Op dinsdag 7 december 2021 ontving Laverhof het PREZO-keurmerk uit handen van de directeur/bestuurder van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.

PREZO-keurmerk Anna Hospice

In augustus 2022 ontving Anna Hospice het PREZO-keurmerk van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren