Belangrijke verandering voor zzp in de ouderenzorg per 1 januari 2025

Gepubliceerd op 17 oktober 2024

Organisaties voor ouderenzorg in de regio Noordoost-Brabant bereiden zich voor op een belangrijke verandering in de inzet van zelfstandige zorgverleners (zzp’ers). Vanaf 1 januari 2025 zal de handhaving van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) impact hebben op de wijze waarop zzp’ers binnen de zorgsector kunnen werken.

 

De nieuwe regels houden in dat zorgorganisaties zzp’ers niet meer op dezelfde manier kunnen inzetten als voorheen, met name wanneer deze zzp'ers in teamverband werken en worden aangestuurd door een leidinggevende. Volgens de Belastingdienst worden dergelijke zzp’ers namelijk beschouwd als schijnzelfstandigen. Dit brengt grote risico’s met zich mee, waardoor voor zorgorganisaties de mogelijkheid om zzp’ers in te zetten afneemt.

Vooral binnen de ouderen- en thuiszorg, waar de vraag naar zorgprofessionals groot is, brengt deze wijziging uitdagingen met zich mee. De zorgorganisaties Annenborch, BrabantZorg, Laverhof, Pantein, Santé Partners, Sint Anna Boxmeer, Sint Jozefoord, 't Slot Gameren, Van Neynsel, Vivent, Vughterstede en Zorggroep Elde Maasduinen, zullen daarom vanaf het nieuwe jaar zoveel mogelijk gebruikmaken van alternatieve contractvormen. Dit is noodzakelijk om te voldoen aan de nieuwe wetgeving en om kwalitatieve zorg te kunnen blijven bieden aan ouderen.

Ondanks de veranderingen blijft de samenwerking met zorgprofessionals cruciaal voor goede zorg aan ouderen. Daarom bieden al de genoemde ouderenzorgorganisaties zzp’ers de ruimte om met hen in gesprek te gaan. In dit gesprek wordt onderzocht hoe een (flexibel) dienstverband bij de organisatie kan bijdragen aan de continuïteit van werk, inkomen en werkplezier, zodat de expertise en inzet van deze zorgprofessionals behouden kan blijven in de nieuwe situatie.

Namens ouderenzorgorganisaties: Annenborch, BrabantZorg, Laverhof, Pantein, Santé Partners, Sint Anna Boxmeer, Sint Jozefoord, 't Slot Gameren, Van Neynsel, Vivent, Vughterstede en Zorggroep Elde Maasduinen.

PREZO-keurmerk

Op dinsdag 7 december 2021 ontving Laverhof het PREZO-keurmerk uit handen van de directeur/bestuurder van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.

PREZO-keurmerk Anna Hospice

In augustus 2022 ontving Anna Hospice het PREZO-keurmerk van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren