Cliëntenraden bij Laverhof: ‘Wij vertegenwoordigen de stem van de cliënten’

Gepubliceerd op 30 september 2024

Cliëntenraden bij Laverhof: ‘Wij vertegenwoordigen de stem van de cliënten’

Van 4 tot en met 10 oktober organiseert de Landelijke Organisatie van Cliëntenraden ‘De Week van de Medezeggenschap’. Bij Laverhof zijn vijf cliëntenraden het hele jaar door bezig met medezeggenschap. Waardevol vrijwilligerswerk, vinden Gerrie van den Broek (cliëntenraad Cunera | De Bongerd in Heeswijk-Dinther) en Leidie Dam (cliëntenraad B.R.O.T.). “We vertegenwoordigen de stem van de cliënten. Die stem is belangrijk om de ondersteuning van Laverhof zo goed mogelijk aan te laten sluiten bij de wensen en behoeften van cliënten.”

Gerrie en Leidie zijn allebei vrijwilliger bij Laverhof en hebben ook allebei ervaring met de hulp van Laverhof. “Mijn vrouw, die inmiddels overleden is, heeft in Cunera | De Bongerd gewoond,” vertelt Gerrie. “Ik ging daar meerdere keren per dag heen en zo rolde ik het vrijwilligerswerk in. Nadat mijn vrouw overleden is, ben ik voor de cliëntenraad gevraagd. Ik heb eerst een keer ‘proefgedraaid’, want vergaderen om het vergaderen is niks voor mij. Al snel merkte ik dat je in de cliëntenraad juist vanuit je praktijkervaring mag meepraten. Dat vind ik waardevol.” Leidie is vrijwilligster bij het Mgr. Bekkerhuis in Schijndel. Daarnaast krijgt ze thuis ondersteuning van Laverhof. Ze meldde zich na een oproep in de nieuwsbrief voor vrijwilligers aan voor de cliëntenraad B.R.O.T. (Behandeling, Revalidatie en Ondersteuning Thuis ). “Ik vind het belangrijk dat de stem en ervaringen van cliënten gehoord worden. Iets wat op papier goed lijkt te werken, kan in de praktijk haken en ogen hebben. Daarom is het waardevol dat je via de cliëntenraad inspraak hebt. Ik vind het heel zinvol om zo bij te dragen aan medezeggenschap.”

Belangenbehartiging
De cliëntenraad komt op voor de algemene belangen van cliënten en kan zelf zaken op de agenda zetten. Bij sommige onderwerpen moet Laverhof advies vragen aan de cliëntenraad. Met een aantal beleidszaken moet de cliëntenraad zelfs instemmen. “Dat klinkt heel beleidsmatig, maar dat is het niet”, vindt Gerrie. “Ik ben een praktisch mens en vind het belangrijk dat de cliëntenraad vooral oog heeft voor de alledaagse praktijk. Zo volgen we de nieuwe manier van eten en drinken bij Cunera | De Bongerd op de voet. Wat gaat goed en wat kan nog beter? En het allerbelangrijkste: wat vinden bewoners ervan? We vragen tijdens huiskamergesprekken en familieraden naar de mening van bewoners en hun naasten over allerlei onderwerpen. Zo zorgen we dat hun stem gehoord wordt.” Cliënten die thuis zorg krijgen, kunnen ook hun stem laten horen. Leidie: “We organiseren regelmatig informatieavonden over hoe je langer zelfstandig thuis kunt blijven wonen. We willen mensen daarvoor praktische handreikingen geven. Daar krijgen we van cliënten natuurlijk ook tips en horen we hun zorgen. Ook kunnen cliënten ons benaderen met hun vragen of mening. Die signalen delen we met het management. Dat management neemt de cliëntenraden serieus”, vinden Gerrie en Leidie. “Het is fijn om te merken dat Laverhof het belangrijk vindt om aan te sluiten bij de wensen en behoeften van cliënten. Daardoor heeft onze medezeggenschap ook echt zin.”

Meer weten over de cliëntenraden van Laverhof? Kijk dan op www.laverhof.nl/clientenraad.

 

PREZO-keurmerk

Op dinsdag 7 december 2021 ontving Laverhof het PREZO-keurmerk uit handen van de directeur/bestuurder van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.

PREZO-keurmerk Anna Hospice

In augustus 2022 ontving Anna Hospice het PREZO-keurmerk van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren