Geriatrische revalidatiezorg bij Laverhof

Gepubliceerd op 31 oktober 2023

Geriatrische revalidatiezorg bij Laverhof

‘Vertrouwen dat ik thuis weer kan functioneren’

SCHIJNDEL – Het gebeurt veel ouderen. Ze ondergaan een ingrijpende operatie in het ziekenhuis. Daarna kunnen de artsen daar weinig meer doen, maar is de patiënt nog niet klaar om thuis te functioneren. Laverhof biedt de mogelijkheid aan ouderen om daar te revalideren. “Ik ben heel blij dat ik hiervoor gekozen heb”, zegt de 67-jarige Marthy van den Akker uit Sint-Oedenrode.

Marthy lag vijf weken in het ziekenhuis en onderging daar een beenamputatie. Toen ze werd ontslagen, was ze bepaald niet in staat om naar huis te gaan. Ze moest eerst revalideren. “In het ziekenhuis werden Eindhoven en Tilburg genoemd”, vertelt ze. “Dat leek me erg massaal en te ver weg. Van anderen had ik goede verhalen over Laverhof in Schijndel gehoord. Bovendien is dat voor mijn man een stuk dichterbij. Gelukkig kon ik er terecht.”

De Rooise heeft geen seconde spijt van die beslissing gehad. “De sfeer is hier heel anders dan in een ziekenhuis. Hier ben je buiten de rustperiodes bezig en heb je contacten met de andere cliënten. Het is gewoon gezellig. De zorg is prima. Alle nodige specialismen zijn aanwezig. En het personeel begrijpt het als ik het even moeilijk heb.” Want al gedraagt Marthy zich kranig, er zijn begrijpelijkerwijs ook momenten dat ze het moeilijk te accepteren vindt dat ze een been moet missen.

Marthy is inmiddels ontslagen. Tijdens dit gesprek begon ze aan haar laatste week. Ze kan zich de eerste dag nog goed herinneren. Ze kreeg, net als alle anderen die worden opgenomen, een ‘multidisciplinair intakegesprek’. Oftewel een gesprek waar naast haar man alle voor de patiënt relevante zorgverleners bij waren. In het geval van Marthy de arts, de zorg, de fysiotherapeut en de ergotherapeut. “Maar er kan bijvoorbeeld ook een logopedist bij zijn”, weet Annemiek Geurts van Kessel, gespecialiseerd verzorgende op de afdeling.

Tijdens zo’n gesprek worden, samen met de familie, de doelen vastgesteld. In het geval van Marthy is het bijvoorbeeld de bedoeling dat ze zelfstandig op kan staan, in huis kan functioneren en zelf naar het toilet kan gaan. Bovendien kreeg ze in het gesprek een voorlopige ontslagdatum. Omdat gaandeweg bleek dat de oorspronkelijke zes weken te kort waren, zijn er twee weken bijgekomen. “Voor mij was het fijn meteen te weten waar ik aan toe was”, aldus Marthy. “Nu heb ik wel het vertrouwen dat ik thuis kan functioneren.”

Tijdens de revalidatie krijgt de cliënt alle nodige behandelingen van specialisten. “Maar eigenlijk staat alles wat we doen in het teken van revalidatie. Het bezoekje aan de fysiotherapeut is daar een vorm van, maar ook dagelijkse dingen als het opstaan ’s morgens en gewoon iets uit de koelkast halen”, aldus Annemiek. Vaak gaat de ergotherapeut even in het huis van de cliënt kijken en probeert de zorg de thuissituatie enigszins na te bootsen. “Zo hebben we goed nagedacht over de plaatsing van het bed hier”, lacht Marthy.

De Geriatrische revalidatiezorg (GRZ) van Laverhof is alleen toegankelijk voor mensen met een indicatie. Die komt vaak via het ziekenhuis of de huisarts. In zowel het Mgr Bekkershuis in Schijndel als Cunera | De Bongerd in Heeswijk zijn vijftien plekken.

 

PREZO-keurmerk

Op dinsdag 7 december 2021 ontving Laverhof het PREZO-keurmerk uit handen van de directeur/bestuurder van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.

PREZO-keurmerk Anna Hospice

In augustus 2022 ontving Anna Hospice het PREZO-keurmerk van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren