Zorgen voor morgen? Daar moet je nu al over nadenken!

Gepubliceerd op 04 juni 2024

Zorgen voor morgen? Daar moet je nu al over nadenken!

Gezond en comfortabel oud worden in je eigen, vertrouwde omgeving: dat wil iedereen wel. Maar hoe doe je dat en wat is daarvoor nodig? Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Daarom is het goed om nu al je ideeën en wensen met je naasten te bespreken. Dat is de boodschap van de campagne ‘Praat vandaag over morgen’, die ook op tv te zien is. Laverhof sluit zich van harte bij deze boodschap aan.

“Mensen willen én moeten langer zelfstandig blijven wonen,” vat Fred van der Heijden, directeur Zorg bij Laverhof, het bondig samen. Dat hoeft niet op de plek waar je altijd gewoond hebt, maar kan bijvoorbeeld ook in geclusterde woonvormen. “Dat verandert onze kijk op ouderenzorg. Als zorgprofessional moeten we veel meer kijken naar wat iemand zelf wil en kan en hoe we dat samen kunnen organiseren. Want ook dat is glashelder: ouderenzorg wordt een samenwerking tussen de cliënt, zijn naaste omgeving én zorgprofessionals. Iedereen zal zijn eigen bijdrage in de ouderenzorg moeten leveren. 

Het is goed en slim om daar al vroeg over na te denken en dat te bespreken met je naasten. Belangrijke thema’s zijn onder meer hoe en waar je wilt wonen, hoe je zo fit mogelijk kunt blijven, welke ondersteuning je naasten of buurtgenoten kunnen bieden of wat je zelf voor anderen kunt doen en welke nieuwe technieken je helpen om zelfstandig te blijven.” Hiermee zorgen we samen voor vitale leefgemeenschappen. 

Samen leven, samen zorgen
“Iedereen weet wel dat de ouderenzorg onder druk staat. We moeten als maatschappij leren om voor elkaar te zorgen en daar als partner, gezin, buurt en samenleving samen over praten. Mijn tip: maak het niet te groot, maar begin juist klein,” stelt Mari van der Aalsvoort. Als onafhankelijk voorzitter van de centrale cliëntenraad van Laverhof praat hij samen met cliënten én zorgprofessionals over hoe een cliënt, zijn naasten en zorgverleners elkaar kunnen aanvullen en versterken. “Daar horen vragen bij waar je al vroegtijdig over moet nadenken. Wat wil en kan ik zelf blijven doen en wat heb ik daarvoor nodig? Wie in mijn buurt of familie kan mij helpen om zo zelfstandig te blijven? En hoe kan ik dat praktisch en slim organiseren?”  

Ver-van-mijn-bed-show
Mari en Fred begrijpen dat nu nadenken over hoe je oud wilt worden confronterend of een ver-van-mijn-bed-show is. “Maar nu al praten over morgen zorgt dat je in alle rust kunt bedenken wat je zelf belangrijk vindt en hoe je als oudere zo zelfstandig mogelijk kunt blijven leven”, vindt Mari. “Je hoeft niet meteen alle antwoorden te hebben of alle oplossingen te kennen. Maar als je bijvoorbeeld weet dat je in je woning wilt blijven wonen, dan moet je nadenken over een traplift of het verbouwen van je badkamer.” 

Fred vult aan: “Nu al nadenken maakt voor jezelf en je naasten duidelijk wat voor jou de levenskwaliteit bepaalt. Blijf je zelf koken, vraag je een naaste om hulp, ga je samen met anderen voor elkaar koken, of laat je een maaltijd bezorgen? Wat is er nodig om zelfstandig in mijn eigen huis of buurt te blijven wonen?  Best lastige vragen, maar door ze te bespreken schep je duidelijkheid voor jezelf én je omgeving. Die duidelijkheid is belangrijk als onze professionele zorg, zoals thuiszorg, in beeld komt. Onze medewerkers kunnen dan beter inspelen op persoonlijke wensen en zorg op maat geven.”

Kijk voor de campagne op www.praatvandaagovermogen.nl.

 

PREZO-keurmerk

Op dinsdag 7 december 2021 ontving Laverhof het PREZO-keurmerk uit handen van de directeur/bestuurder van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.

PREZO-keurmerk Anna Hospice

In augustus 2022 ontving Anna Hospice het PREZO-keurmerk van Perspekt. Lees hier het volledige bericht.
Om deze website goed te laten functioneren maken we gebruik van cookies. Bekijk ons cookiebeleid. Instellingen Direct Accepteren